Aangesloten bij de Nederlandse Culturele SportbondNieuw onderzoek voor een zwemveiliger Nederland

05/04/2018  |  SBWN

Nederland, met al dat water, is een relatief veilig land als het op zwemmen en het aantal gevallen van verdrinking aankomt. Dat neemt niet weg dat elk ongeluk er één te veel is, vindt ook de Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid. Zij kreeg onlangs een nieuw bedrag van zeshonderdduizend euro door het ministerie van VWS ter beschikking gesteld voor verdere kennisontwikkeling over het zwemonderwijs.

De recente subsidie volgt op de inspanningen in het kader van het project NL Zwemveilig, legt Evert-Jan Hulshof van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) uit. “Wij zijn twee jaar geleden een kenniscentrum gestart. Daarvoor hebben we destijds van het ministerie van VWS al een impuls gekregen. Om het goed te doen, zo hebben wij gezegd, is er ook goed onderzoek nodig. Het gaat er uiteindelijk allemaal om te komen tot een zwemveiliger Nederland in 2020.”

Nationale Norm
Met de eerste onderzoeksresultaten uit 2016 en 2017 van het Mulier Instituut is al het een en ander gebeurd. “Dat is vertaald naar concrete zaken en zo zijn we tot de nieuwe Nationale Norm Zwemveiligheid gekomen, die sinds januari dit jaar van kracht is. Maar we vonden ook dat het een vervolg moest krijgen. De rijksoverheid heeft ingezien dat het onderzoek tot nu toe goed is geweest en dat het zaak is om dat onderzoek verder uit te diepen. Dat zal nu in de komende drie jaar gebeuren.”

De richting voor het verdere onderzoek ligt al vast. “Een belangrijke zaak is bijvoorbeeld de inzet van technologische hulpmiddelen. In elk zwembad heb je toezichthouders, maar zij kunnen natuurlijk nooit alles zien. Dan is het mooi als je geholpen kunt worden door verschillende detectiemiddelen, die bijvoorbeeld de bewegingen op de bodem van het zwembad registreren. Of dat je bijvoorbeeld kijkt wat de inzet van extra camera’s oplevert”.

“Daarnaast is het ook zaak om te kijken naar de zwemveiligheid van kwetsbare groepen. Denk aan mensen met een beperking, denk aan kinderen die niet oorspronkelijk uit Nederland komen. Bij die zogenoemde nieuwkomers gebeuren relatief veel ongevallen. Met beter onderzoek kunnen we onze preventie beter afstemmen op de verschillende doelgroepen.”

Zwemcultuur
Na een dodelijk ongeval in het Rhenense zwembad ’t Gastland in 2015 laaide de discussie over zwemveiligheid in Nederland weer op. Hulshof heeft daarvoor alle begrip. Maar het is, zegt hij, in ons land met de zwemveiligheid niet slecht gesteld. In 2016 overleden in ons land zesentachtig mensen door verdrinking. Tussen 1950 en 1980 is dat aantal sterk gedaald, vanaf 1990 is het stabiel. 

“We hebben met water, zwemmen en zwemveiligheid zeker een historie. Het is toch één van de eerste dingen die wij doen: onze kinderen aanmelden voor zwemles. Alleen is dat niet het geval in sommige culturen van onze nieuwkomers. Dan is het wel zaak dat zij zich meer bewust worden hoe belangrijk het is om zwemveilig te worden.”

Nederland zwemveilig. In Nederland is er geen verplichting tot het volgen van zwemles en het halen van een zwemdiploma. Het geven van zwemonderricht is ook een vrij beroep. Met die praktische beperkingen heeft ook de NRZ te maken. 

“Waar het om gaat: wij willen dat er niemand verdrinkt. Wij kijken hoe je dat het beste kunt bereiken en hoe je daar het beste op kunt inspelen, ook met de inrichting van ons zwemonderwijs. Gelukkig zijn er al achthonderdvijftig zwemaanbieders bij ons aangesloten. Door te streven naar goede zwemaanbieders, onder andere via de Licentie Nationale Zwemdiploma’s, en door goede beroepsopleidingen aan te bieden, hopen we ons land zo zwemveilig mogelijk te maken.”

“Het is allemaal niet verplicht, een zwemdiploma is geen rijbewijs. Maar tachtig procent van de branche is bij ons aangesloten en we kunnen het wel zo transparant mogelijk maken. Wij doen aan zelfregulering en de zwemlesaanbieders met de licentie laten zich door ons controleren. Als je serieus wilt worden genomen, zo moedigen wij aan, dan moet je aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen.”

Bron: sportknowhowxl.nl

« Terug naar het overzicht

Commissies

Nieuws

 
Categorie naam: CWZ
Nieuw Sportreglement Wedstrijdzwemmen...
Zojuist is het 
 
Categorie naam: CWZ
WVNL Langeafstandswedstrijd -...
De CWZ is op dit moment druk bezig met het samenstellen van de...
 
Categorie naam: CWZ
Schema levering officials competitie
Het schema voor de te leveren officials tijdens de WVNL Landelijke...
 
Categorie naam: CWZ
Inschrijving Langeafstandswedstrijd
 Op 7 oktober as dienen de inschrijvingen voor de WVNL...
 
Categorie naam: CWZ
Data centrale trainingen jeugd en...
Ondanks dat we net pas terug zijn uit Lignano, zijn we al weer bezig...
 
Categorie naam: CWZ
Presentatie bijeenkomst scheids- en...
Vandaag werd door de CWZ de jaarlijkse bijeenkomst voor...
 
Categorie naam: CWZ
Gepland: scheidsrechterscursus
In 2019 is de CWZ voornemens om een nieuwe 
 
Categorie naam: CWZ
Clinic zwemtrainers en...
Zondag 30 september wordt in het zwembad Optisport Almere-Stad vanaf...

Agenda