Aangesloten bij de Nederlandse Culturele SportbondNieuwe leeftijdsbepalingen komende seizoen

08/07/2018  |  CWZ

Een van de wijzigingen die voortgekomen is uit de voorstellen van de werkgroep is het aanpassen van de leeftijdsindeling voor zwemmers.

Tot nu had een zwemmer altijd gedurende een heel kalenderjaar dezelfde leeftijd. Vanaf 1 januari t/m 31 december was die zwemmer voor de leeftijdsindeling zo oud als hij op 31 december van dat jaar zou worden. Dus een kind wat op 5 januari 10 jaar werd, zwom het gehele jaar bij de 10-jarigen, net zoals het kind wat op 20 december van datzelfde jaar 10 jaar zou worden. Op 1 januari van het volgende jaar zou iedereen 1 jaar opschuiven.

Nadeel van dit systeem voor de verenigingen was dat de verschuivingen in leeftijd niet gelijk liepen met het zwemseizoen. De leeftijden verschoven immers op 1 januari (per kalenderjaar), terwijl het zwemseizoen loopt van 1 september t/m 31 augustus (per schooljaar). Tussen de eerste en tweede LZK wedstrijd verschoven de leeftijdsklassen, waardoor de verenigingen weer opnieuw moesten gaan puzzelen om de ploegen samen te stellen.

Daarom is besloten om met ingang van het nieuwe reglement de leeftijdsindeling anders op te zetten:

- Het zwemseizoen blijft lopen van 1 september t/m 31 augustus.

- Als overgangsdatum voor de bepaling van leeftijd wordt nu echter 1 september ipv 1 januari gehanteerd.

- De peildatum voor die leeftijd blijft staan op 31 december.

- Relevant is hier de leeftijd die bereikt is (of wordt) op 31 december in het lopende seizoen, wat loopt van 1 september t/m 31 augustus.

Voordeel is dat een zwemmer het gehele zwemseizoen in dezelfde klasse blijft zwemmen en er dus na vier maanden geen herschikking meer plaatsvindt.

Als voorbeeld:

- Een zwemster die op 9 november 2018 jarig is en dan 10 jaar oud wordt, zwemt gedurende het gehele zwemseizoen vanaf 1 september 2018 t/m 31 augustus 2019 als 10 jarige. Dit omdat ze op 31 december 2018, de peildatum van het seizoen 2018-2019, ook nog 10 jaar zal zijn. Zij zal dus ingedeeld worden als B-zwemster.

- Een zwemster die op 23 juli 2019 jarig is en dan 10 jaar oud wordt, zwemt gedurende het gehele zwemseizoen vanaf 1 september 2018 t/m 31 augustus 2019 als 9 jarige. Dit omdat ze op 31 december 2018, de peildatum van het seizoen 2018-2019. nog maar 9 jaar oud zal zijn. Zij zal dus ingedeeld worden als A-zwemster.

Een andere wijziging betreft het moment waarop een jonge zwemmer deel mag gaan nemen aan wedstrijden. Tot op heden was dit het jaar waarin hij/zij 8 jaar oud werd. In overleg met de verenigingen is dit enigszins vervroegd: Je mag nu aan wedstrijden deelnemen vanaf de dag waarop je 7 jaar oud wordt. Een zwemmer die op 5 juni 2019 zijn 7e verjaardag viert mag vanaf die datum dus aan zwemwedstrijden deelnemen.

Ook voor de Masters zullen dezelfde data gelden voor de indeling in leeftijdsklassen. Net zoals nu zijn de leeftijdsklassen daar echter in groepen van steeds 5 jaar ingedeeld.

Pas op: Deze wijzigingen gaan pas in met ingang van het nieuwe Sportreglement Wedstrijdzwemmen op 1 november 2018. Voor die tijd is er nog één CWZ wedstrijd (de WVNL Masterzwemkampioenschappen op 7 oktober in Almere). Deze wedstrijd wordt dus nog volgens de oudeleeftijdsbepalingen gezwommen. Ook voor andere (niet-CWZ) wedstrijden voor 1 november 2018 geldt in principe nog de oude leeftijdsindeling.Onder downloads -> diversen zullen de nieuwsberichten met daarin de wijzigingen resulterend uit de voorstellen van de werkgroep worden geplaatst, zodat je kunt terugzoeken. De verenigingen worden aangemoedigd de inhoud te delen onder de leden.

« Terug naar het overzicht

Commissies

Nieuws

 
Categorie naam: CWZ
Nieuw Sportreglement Wedstrijdzwemmen...
Zojuist is het 
 
Categorie naam: CWZ
WVNL Langeafstandswedstrijd -...
De CWZ is op dit moment druk bezig met het samenstellen van de...
 
Categorie naam: CWZ
Schema levering officials competitie
Het schema voor de te leveren officials tijdens de WVNL Landelijke...
 
Categorie naam: CWZ
Inschrijving Langeafstandswedstrijd
 Op 7 oktober as dienen de inschrijvingen voor de WVNL...
 
Categorie naam: CWZ
Data centrale trainingen jeugd en...
Ondanks dat we net pas terug zijn uit Lignano, zijn we al weer bezig...
 
Categorie naam: CWZ
Presentatie bijeenkomst scheids- en...
Vandaag werd door de CWZ de jaarlijkse bijeenkomst voor...
 
Categorie naam: CWZ
Gepland: scheidsrechterscursus
In 2019 is de CWZ voornemens om een nieuwe 
 
Categorie naam: CWZ
Clinic zwemtrainers en...
Zondag 30 september wordt in het zwembad Optisport Almere-Stad vanaf...

Agenda