Aangesloten bij de Nederlandse Culturele SportbondWijzigingen WVNL Landelijke Zwemcompetitie

09/09/2018  |  CWZ

Tot op heden werd de LZK altijd gezwommen in verschillende afdelingen waartussen een promotie-degradatie-regeling bestond. Dit had tot gevolg dat de verenigingen vaak ver moesten reizen en dat verenigingen daardoor ook vaak pas weer laat terug waren, wat soms een belemmering was om de jongste zwemmers mee te nemen.


Met ingang van het seizoen 2018-2019 wordt er echter in regionale poules gezwommen. Hierdoor kunnen de wedstrijden “ dichter bij huis” gezwommen worden, wat betekent dat er minder buskosten gemaakt hoeven te worden en verenigingen weer vroeger terug kunnen zijn. De intentie hiervan is om het aantal ploegen wat deelneemt aan de competitie niet verder te laten afnemen en mogelijk zelfs te laten toenemen.


De puntentelling zal gebaseerd worden op de behaalde resultaten in alle poules samen. Dus een zwemmer die op een afstand het snelste was van alle poules, krijgt het hoogste puntenaantal. Dit heeft als gevolg dat als een zwemmer in zijn poule op een afstand een relatief ruime voorsprong heeft, hij alsnog door zal moeten blijven zwemmen, omdat er tegelijkertijd in een ander bad wellicht iemand in de buurt van zijn tijd komt.

Na drie poulewedstrijden, worden de punten per ploeg opgeteld en wordt er een voorlopige tussenstand vastgesteld. Aan de hand van deze voorlopige tussenstand wordt een uitgangssituatie voor de landelijke finalewedstrijd bepaald.

In de landelijke finalewedstrijd komen alle ploegen in een “groot bad” (8 of 10 banen) samen om daar dan te strijden voor de titel KAMPIOEN WVNL LANDELIJKE ZWEMCOMPETITIE.

Tijdens de poulewedstrijden mag iedere ploeg 3 persoonlijke zwemmers per programmanummer inzetten. De beste twee zwemmers per ploeg scoren punten. Bij diskwalificatie of een “ slechtere dag” van een van de eerste twee zwemmers, kan de derde zwemmer punten binnenhalen voor de ploeg. Overeenkomstig mag iedere ploeg tijdens de poulewedstrijden 2 estafetteteams inzetten . Hier scoort het beste estafetteteam per ploeg punten.

Tijdens de finalewedstrijd mag ieder team op individuele zwemnummers 2 zwemmers inzetten en op estafettenummers 1 estafetteteam.

De estafettes zijn nu voor alle leeftijdscategorieën gewijzigd naar gemengd, met 2 meisjes/dames en 2 jongens/heren in vaste samenstelling. Wel meezwemmen maar niet in de juiste samenstelling levert tijdens de poulewedstrijden 5 punten op. Tijdens de finalewedstrijd levert dit (mede om technische redenen) geen punten op.

Tot op heden waren de estafettes qua te behalen punten altijd ondergewaardeerd, met de nieuwe puntentelling is dit (deels) gecorrigeerd.

Bij gelijke puntenstand werd in het verleden gekeken naar het aantal eerste plaatsen geteld over alle wedstrijden. Met ingang van het nieuwe seizoen is dat het aantal eerste plaatsen tijdens de finalewedstrijd. Bij ook een gelijk aantal eerste plaatsen, wordt gekeken naar de tweede plaatsen en zo verder totdat er een verschil tussen de onderlinge ploegen is gevonden.

Met de herschikking van de jaarkalender en de toevoeging van de finalewedstrijd, vinden de wedstrijden vanaf het seizoen 2018-2019 voortaan plaats op de volgende data:
·         Derde zondag in november 
·         Tweede zondag in januari
·         Derde zondag in maart
·         Derde zondag in juni
(uiteraard voor zover deze data niet op een feestdag vallen, in die gevallen zal een alternatieve datum gezocht worden).

In 2019 vindt de finalewedstrijd eenmalig op een afwijkende dag plaatst (30 juni 2019), vanwege de beschikbaarheid van het zwembad.


Vooralsnog zullen er geen aparte bondsrecords worden bijgehouden voor G en H-zwemmers. Dit zal nog gecombineerd blijven met de F-zwemmers. Op een later moment kan er eventueel besloten worden deze alsnog te gaan splitsen.
« Terug naar het overzicht

Commissies

Nieuws

 
Categorie naam: CWZ
Nieuw Sportreglement Wedstrijdzwemmen...
Zojuist is het 
 
Categorie naam: CWZ
WVNL Langeafstandswedstrijd -...
De CWZ is op dit moment druk bezig met het samenstellen van de...
 
Categorie naam: CWZ
Schema levering officials competitie
Het schema voor de te leveren officials tijdens de WVNL Landelijke...
 
Categorie naam: CWZ
Inschrijving Langeafstandswedstrijd
 Op 7 oktober as dienen de inschrijvingen voor de WVNL...
 
Categorie naam: CWZ
Data centrale trainingen jeugd en...
Ondanks dat we net pas terug zijn uit Lignano, zijn we al weer bezig...
 
Categorie naam: CWZ
Presentatie bijeenkomst scheids- en...
Vandaag werd door de CWZ de jaarlijkse bijeenkomst voor...
 
Categorie naam: CWZ
Gepland: scheidsrechterscursus
In 2019 is de CWZ voornemens om een nieuwe 
 
Categorie naam: CWZ
Clinic zwemtrainers en...
Zondag 30 september wordt in het zwembad Optisport Almere-Stad vanaf...

Agenda